Istoria

Punctul de inflexiune din 2004

Deşi se pare că la Covaci s-a jucat fotbal organizat începând cu primele decenii postbelice, e cert că satul avea echipă abia în 1973, când exista Fortuna Covaci. Acest nume fusese adoptat datorită faptului că doi fraţi gemeni şvabi, Richard Awender şi Josef Awender, localnici care deja evoluaseră ca fotbalişti legitimaţi la alte echipe şi care se aflau printre cei care-au bazele grupării (fiind şi jucători la echipă), erau mari suporteri ai clubului vest-german Fortuna Düsseldorf. Fortuna Covaci a fost înscrisă în ediţia 1973/74 în seria a II-a a Campionatului Judeţean Sătesc Timiş (D6), ultimul eşalon. În anii ce vor urma, echipa va avea şi perioade în care se va desfiinţa, nemaiactivând, şi se va reînfiinţa.
Punctul de inflexiune în viaţa fotbalului din sat se petrece la începutul anului 2004. Abia mutat în sat, tânărul Florin I. Macavei preluase echipa în anul anterior. Aceasta era în Campionatul Municipal timişorean – doar graţie inimoşilor Viorel Hapenciuc şi Constantin Gheorghiţă (o adevărată legendă vie a fotbalului din Covaci), care au ţinut-o ani de zile în viaţă -, ducându-şi existenţa de la o etapă la alta: valoare mediocră, bază sportivă inexistentă, echipament ponosit. La 7 iulie 2004, denumirea grupării a devenit Asociaţia Sportivă Covaci 2004 şi s-au adoptat culorile galben-albastru.
Un an de zile lucrurile au mers ca înainte. Apoi, la începutul lui 2005, Florin Macavei a hotărât să pună capăt amatorismului care domnea la Covaci, precum la nivelurile inferioare din întreg fotbalul românesc. S-au achiziţionat trei rânduri de echipament, toate de firmă (Valsport) şi inscripţionate cu numele sponsorului, precum şi treninguri, ghete, mingi, jaloane. S-a instituit chiar şi un sistem de prime (200.000 lei victoria acasă, 400.000 lei victoria în deplasare). S-au adus jucători noi, în special timişoreni, care vor lua tot mai mult locul celor din sat, prea ocupaţi cu slujbele pe care le aveau pentru a putea veni la antrenamente. Din sat mai rămăseseră doar doi, portarul Constantin Stoica şi atacantul Adrian Nemţoc. A fost instalat un antrenor nou, tânărul timişorean Ciprian R. Petre, profesor de sport aflat, la doar 28 ani, la debutul pe banca tehnică a unei echipe. Antrenorul de până atunci, localnicul Viorel Hapenciuc, a trecut pe postul de preşedinte executiv. S-a trecut la un program clar, cu câte două antrenamente pe săptămână. S-a adoptat sistemul 4-4-2, cu libero sau fără, iar încălzirea dinaintea meciurilor se desfăşura după un ritual profesionist.
În 2005 s-a desfăşurat a doua ediţie a unei competiţii anuale demonstrative, Cupa Covaci, organizată cu ocazia finalului de sezon şi la care participă diferite echipe, formate atât din jucători legitimaţi, cât şi din jucători nelegitimaţi.
În vara 2005, echipa a preluat un loc din Campionatul Judeţean, loc aparţinând lui Frola Sânandrei. Şi a terminat turul în lupta pentru… promovarea în Divizia D, ratând “la fotografie” poziţia de lider! “Am jucat fotbal. Nu ne-am propus să promovăm, dar ideea noastră este performanţa. Dacă putem, vom juca şi-n Divizia C. Nu mergem pe ideea de a face doar fotbal de plăcere. Dacă vom avea condiţii, poate că la anul cumpăr loc în Divizia C!”, anunţa, încă din decembrie 2005, Florin Macavei.
La începutul anului 2006, înaintea returului, AS Covaci a preluat locul din Divizia D al lui Vulturii Lugoj, atunci creându-se şi o siglă a clubului. Conform regulamentului, până la finalul sezonului, formaţia a evoluat tot sub denumirea de Vulturii Lugoj (un nume cunoscut în fotbalul românesc, participant la ediţia 1937/38 a Diviziei A) şi a susţinut meciurile de acasă la Covaci. Rămas vacant, locul lui AS Covaci din Campionatul Judeţean a fost preluat, înaintea returului, de CS Sânandrei, care până la finalul sezonului a evoluat sub denumirea de AS Covaci, meciurile de acasă jucându-le la… Carani. Acel retur de Divizia D, în care locul final a fost 12 (din 15, ultimele două retrogradând), nu a intrat în palmaresul lui AS Covaci, intrând, în schimb, parcursul din Campionatul Judeţean realizat de CS Sânandrei.
În ediţia 2005/06 a existat şi o echipă secundă a clubului, AS Covaci II, formată din localnici, care a participat în Campionatul Municipal Timişoara (D6). Astfel, pentru prima dată în istorie, Covaciul a avut două echipe simultan!
Aşadar, în fotbalul timişean, până în 2006, Covaciul n-a însemnat vreodată ceva. Doar o participantă tradiţională şi modestă în Campionatul Municipal al Timişoarei. A evoluat mai mereu în D6 (ultimul eşalon), rar în D5 şi, până în 2006, niciodată în D4.

 

Apariţia Fortunei
În toamna anului 2006, Fl. Macavei a avut ideea de a adopta pentru AS Covaci (care se afla la primul ei sezon de D4, preluând locul de la Vulturii Lugoj) denumirea de Fortuna Covaci, aşa cum se chemase echipa satului atunci când fusese înfiinţată.
Apoi, la începutul lui 2007, AS Covaci a preluat locul din Liga a III-a (D3) al lui CS Tim-Giroc, club cu sediul în comuna Giroc (jud. Timiş); conform regulamentului, până la finalul sezonului formaţia a evoluat tot sub denumirea de CS Tim-Giroc. Astfel, acest retur nu a intrat nici în palmaresul lui AS Covaci şi nici în cel al actualei Fortuna Covaci.
O dată cu această preluare de loc, strategia s-a schimbat, mergându-se pe ideea înfiinţării unui club nou cu numele de Fortuna Covaci, care să preia oficial locul de D3 de la CS Tim-Giroc şi să existe în paralel cu AS Covaci, grupare menită să devină a doua a satului. Demersurile de înfiinţare a Fortunei Covaci au fost demarate la 17 ianuarie 2007.
Denumirea a fost adoptată în vara anului 2007, înaintea ediţiei 2007/08. Data oficială a înfiinţării clubului, aşa cum apare pe site-ul FRF (unde denumirea grupării e trecută sub forma ACS Fortuna Covaci), este 20 iulie 2007, aceasta fiind şi data afilierii la FRF.
Din punct de vedere juridic şi al palmaresului, Fortuna Covaci este continuatoarea lui Hexe Jebel (înfiinţat în 2003, a evoluat în D4, între 2003-04, şi în D3, între 2004-05) şi CS Tim-Giroc (nume adoptat de Hexe Jebel în 2005, a evoluat în D3, între 2005-07), din cauză că regulamentul FRF existent în vara lui 2007 nu mai permitea preluările de locuri, fuziunile sau absorbţiile cluburilor. Noi vom considera însă, aşa cum este de fapt, Fortuna Covaci drept club înfiinţat în vara anului 2007. Totodată, actuala Fortuna Covaci nu are nici o legătură cu AS Covaci, club care a purtat la început chiar denumirea de Fortuna Covaci şi care s-a desfiinţat în vara lui 2008.

 

Data înfiinţării: 20 iulie 2007

Denumiri anterioare:

 

Eşaloanele în care a activat: D3 (2007/08 – loc 8 în Liga a III-a, seria a V-a; 2008/09 – loc 1 în Liga a III-a, seria a V-a)
Cea mai bună clasare: 1 (D3 2008/09)
Trofee: Trofeul Fair-Play (acordat de FRF pentru Liga a III-a, seria a V-a 2008/09)

 

Jucători importanţi din istorie: Brazovan, Crişanov, O. Drăghici, Ad. Ganea, Gheju, Ionilă, Marişescu, V. Miculescu, Neagoie, Nicolin, Purda, Situwe, C. Străuț, Cr. Suru, R. Trandu (’2000)
Personalităţi importante din istorie: V. Negoiță, R. Steop (’2000)antrenori; I.V. Ionescu, Gh. Macavei, I. Macavei, O. Trandu (’2000)conducători; Fl.I. Macavei (’2000)investitori
Antrenorii echipei: R. Steop (2007-09), Gh. Marișescu (2009), V. Negoiță (2009), R. Steop (2010), V. Caraivan (din 2010)

Jucătorul Anului/Fortuna Covaci: Neagoie (2007), Situwe (2008), R. Trandu (2009)

Comments are closed.